nieuws
  • Nieuw in de Sensation-familie: de Junior, een 15" zadel voor kids
  • Kijk hier voor de laatste nieuwtjes over de Sensation
  • Kijk hier voor meer informatie over de Skito

Voordelen van boomloos rijden

Als je je herkent in een of meer van bovengenoemde situaties uit de checklist, is het fijn wat meer te weten te komen over de voordelen van boomloos rijden met de Sensation:

  • Omdat de Sensation samen met een Skitopad zorgt voor een optimale drukverdeling zal zelfs een paard met rugproblemen op korte termijn (meestal direkt!) soepeler gaan bewegen. Paarden die de rug vasthouden of bokken, kort over de schouder bewegen of zich afdraaien als je met het zadel aan komt lopen zullen soepeler en met swing draven en het zadel weer als ‘ normaal’  gaan accepteren.
  • Het zadel past zich aan de conditie van het paard aan: in de zomer wat dikker door weidegang, in de winter wat strakker; of juist in de winter minder bespierd doordat er minder wordt gereden. Een zadel met boom ligt dan een groot deel van het jaar niet helemaal zoals het zou moeten. Dat is niet fijn voor het paard, net als een grote wandeling maken met te grote of te kleine schoenen of een slecht passende rugzak.
  • Zadeldruk, vooral ter hoogte van de schoft, kan vreselijke pijn veroorzaken vlak achter de schoft. (Zie ook: For the Good of the Horse van Mary Wanless). Spieratrofie – d.w.z. een ‘ put’  naast de schoft – is een duidelijke aanwijzing dat het zadel de doorbloeding afknelt tijdens het gebruik. Daar zijn dan al vele pijnlijke uren aan voorafgegaan… Denk aan de pijn in uw voeten na een uurtje schaatsen met te kleine schaatsen of opwarming van ijskoude handen. Dit kan je je paard besparen met een zadel dat zich voegt en vormt naar de conditie van het paard.
  • Een gevoelige rug vraagt om een deskundige diagnose en behandeling. Raadpleeg een dierenarts en schakel bijvoorbeeld een dierfysiotherapeut of energetische behandelaar in. Revalidatie zal gemakkelijker en sneller gaan met een zadel dat zich compleet vormt naar de bespiering en bouw van het paard op ieder gegeven moment.
  • Doordat de Sensation bij de meeste paarden als een handschoen om het paard past is van ‘ kwispelen’ geen sprake. Een aantekening hierbij is wel dat het zadel minder geschikt is voor een uitgesproken geprononceerde schoft. Je hebt dan een aangepaste pad of wellicht toch een zadel met een dieper uitgesneden kamer nodig.
  • De Sensation heeft een beugelriemophanging die tot op de millimeter verstelbaar. Daardoor kan je met optimale ondersteuning echt in balans zitten. De ideale lijn: oor, elleboog, heup, hak is een uitstekende graadmeter. Een beetje recht bestaat niet! Je zit recht of je zit scheef (vrij naar Anne Muller).
  • De Sensation koppelt het ' close contact'  van een bareback pad aan het comfort en de ergonomie van een traditioneel zadel. Het voorkomt daarmee een ' spreidzit' waarbij de benen te veel naar buiten gedraaid worden. De knie blijft goed contact houden met het paard, en ook de 'stoelzit'  (met vooruitgestoken benen) wordt vermeden.