nieuws

Nu ook split bottom leverbaar, waardoor je nog een beter contact ....

Equalizer™ Saddle Pads van Skito

Met een Equalizer™ zadeldek van Skito (VS) onder je zadel zorg je voor een optimale drukverdeling. Dit geldt voor zadels met boom, maar ook voor boomloze zadels. Ik heb bij een aantal paarden van klanten witte haren gezien op de plaats van de beugelophanging bij bepaalde typen boomloze zadels. Lichtrijden veroorzaakt dan drukpunten die uiteindelijk tot spier en huidschade leiden, meestal zonder dat de ruiter zich hiervan bewust is. Tot het te laat is. Aan die witte haren is vaak een pijnlijk proces voorafgegaan. Veel paarden protesteren niet of laat, en soms wordt hun voorzichtige protest niet of nauwelijks opgemerkt.

Persoonlijk rij ik al meer dan 20 jaar met een Equalizer™ zadeldek, en het functioneert nog steeds - ook al begint de stof van de bovenlaag op de plaats van de singel door te slijten. Waar voor je geld dus! Skito produceert eerste klas maatwerk. De pads hebben inlages van ½, ¾ of 1 inch open cel-traagschuim. De 1 inch wordt vooral gebruikt voor de zwaardere ruiter onder een westernzadel. Standaard lever ik voor de Sensation doorgaans de ½ of ¾" pads. Tot 75kg is de eerste voldoende en biedt nog steeds een ' close contact' .

Ik heb mijn zadeldek ooit getest met een Impressionpad. Dit is een methode die ook wordt gebruikt door de MSFC in Barneveld. De pad wordt onder de tuigage op de paardenrug gelegd, waarna de ruiter een bepaalde tijd het zadel gebruikt. Ik heb zelf de meer dan een uur gereden, zowel in stap, draf en galop. Na afloop hou je de Impressionpad tegen het licht, waarbij je goed kunt zien of de gelvulling is weggedrukt op bepaalde punten. De test wees uit dat de combinatie van mijn veel gebruikte Equalizer pad met een boomloos zadel geen enkel drukpunt opleverde.