nieuws
  • Nieuw in de Sensation-familie: de Junior, een 15" zadel voor kids
  • Kijk hier voor de laatste nieuwtjes over de Sensation
  • Kijk hier voor meer informatie over de Skito

Sensation boomloze zadels

Deze zadels uit Canada zijn gemaakt van een stevige, goede kwaliteit leer. De bovenkant, kamer (pommel) en zweetbladen zijn van runderleer, de zit, knie en dijbeenwrongen van een zachtere kwaliteit. De vulling en onderkant zijn van 100% wollen vilt. De zit is soepel en heeft een poron vulling. Je kunt kiezen voor een gladde zit of bijvoorbeeld suède voor wat meer grip.

Het gewicht zonder beugels blijft onder de vier kilo! Het zadel is dus echt met één hand te tillen... De standaard zit varieert van 17 tot 17,5 inch. 17” is prima voor een ruiter tot 1.60 en een gewicht tot 60kg. Voor ruiters boven 1.60 en een gewicht tussen 70 en 85 kg die iets meer bewegingsvrijheid wensen is een iets verlaagde pommel in combinatie met een 17,5” zit aan te bevelen. Kleinere of grotere zit op bestelling mogelijk (maatwerk).

De beugels kunnen voor ‘hard use’ en vrijhangend worden vastgemaakt. Voor met name langdurige ritten (in de endurance sport bijvoorbeeld) wordt door de fabrikant de ‘hard use’ bevestiging aanbevolen. Daarbij loopt de beugelriem van onder de zit naar de onderkant van de flap en wordt daar met een gesp vastgezet. Daardoor wordt de druk op de beugelriemaanzet tijdens het lichtrijden nog eens gehalveerd. Voor ruiters tot 1.60 voldoet vooral de vrijhangende bevestiging. Voor een optimale veiligheid is het aan te raden om veiligheidsbeugels of beugels met een kooiconstructie te gebruiken. Het zadel wordt geleverd met kunststof versterkte beugelriemen. Leren riemen willen nogal wat oprekken, waardoor je regelmatig links en rechts moet wisselen (of van beide kanten op- en afstijgen). De kunststof riemen blijven mooi op dezelfde lengte.

De meest gangbare leersoorten zijn zwart en donkerbruin nappa voor zadel en zweetbladen. Ruiters kiezen suede voor een zit met veel grip
, of een zachte gladde leersoort voor een gladde zit. Er zijn meer leersoorten op speciale bestelling beschikbaar, ook in bijna iedere gewenste kleur. De lichtere leersoorten (bijv. Lambtan, Deertan, Oak Bark) vertonen soms natuurlijke aftekeningen en kleurvariaties.